Lilla Å-promenaden

- ett stråk med skulpturer längs Lillån

Lilla Å-promenaden

I den norra delen av staden går Lilla Å-promenaden, ett spännande promenad- och cykelstråk på cirka fyra kilometer längs Lillån. Stråket börjar i Holmen och mynnar ut vid  Naturens hus i naturreservatet Oset-Rynningeviken. Längs stråket kan du njuta av tio skulpturer, ett konsthus och ett permanent ljusverk. Alla med temat människa  – natur.  Fascineras under kvällstid av den unika ljussättning som är gjord mellan Åkulleparken och Ulla Billquists park och  som vunnit Svenska Ljuspriset. Cykla eller promenera hela eller delar av stråket. Stanna till och låt dig beröras och inspireras av de olika skulpturerna.

Idén att utveckla det sammanhängande gång- och cykelstråket med skulpturer väcktes 1996 av konstnären Stefan Rydéen som även har deltagit i genomförandet tillsammans med Stadsbyggnadskontoret. Tanken med Lilla Å-promenaden är att integrera konst i icke traditionell miljö, där människor upplever såväl stad som natur. Konstnärerna har varit fria att gestalta temat människa – natur.  

Historiska berättelser

Vid ett flertal platser längs Lilla Å-promenaden finns historiska berättelser som beskriver spännande och intressanta företeelser i historien om platserna med anknytning till promenadstråket. Dessutom finns en plats med lyftesstenar eller drängastenar.

Guidade vandringar

Under vår och höst finns möjlighet till guidade visningar av Lilla Å-promenaden. Är du intresserad kontakta Stefan Rydéen, konstnär och  initiativtagare 019-14 41 44,
e-post: stefan.rydeen@telia.com Webbplats: www.stefanrydeen.se länk till annan webbplats

Hur tar du dig till Lilla Å-promenaden?

Lilla Å-promenaden börjar vid cykelvägen precis vid gång- och cykelbron över till Eurostop i området Holmen. Den följer längs ån och slutar vid Naturens hus.

Enklast är att ta buss nr. 1, 2 eller 10 mot Lundby och hoppa av vid hållplats Stångjärnsgatan. Ett alternativ är att ta buss nr. 5 eller 7 mot Hovsta resp. Lillån och hoppa av vid Bromsplan på Norr för att hamna mellan skulptur 5 och 6. Buss nr. 22 går till Naturens hus. Cykel är ett bra alternativ.

Busstider och linedragning finns på Länstrafikens webbplatslänk till annan webbplats

14 mars 2014 • 08.50

Dela:

Kontakt

Servicecenter

019-21 10 00
Vardagar kl. 7-17

Besök på Drottninggatan 5
Vardagar kl. 10-17

Teckenspråk

servicecenter@t-meeting.se

Dokument
RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats