Måltider i skolor och förskolor

Vi vill ge förskolebarn och elever i våra kommunala förskolor och skolor en smakupplevelse, därför lagar vi mat från råvaror och har valt bort hel- och halvfabrikat. För oss är det viktigt att maten är både god och nyttig, vi vill också att barn och elever ska få äta i en lugn och trevlig miljö. Alla skolrestauranger i Örebro kommun är KRAV-certifierade, och gymnasieskolornas restauranger är även MSC-certifierade.

Salladsbuffé i skolrestaurang

Menyer

Skolornas menyer hittar du via skolans webbplats. Här hittar du förteckning över skolorna:

Förskolornas meny finns oftast uppsatt på anslagstavlan på respektive förskola. Fråga personalen om du saknar den!

Du kan också se och skriva ut menyn för skolorna och vissa förskolor på dinskolmat.se.länk till annan webbplats

Skolmatsappen

Du kan se menyerna för de kommunala skolorna och vissa förskolor i din smarta telefon (smartphone). Ladda ner appen Skolmaten och välj sedan Örebro kommun och din skola eller förskola. Här kan du läsa mer om appen, hur du laddar ner den och se vilka verksamheter som finns med.länk till annan webbplats

Politiska mål

I Örebro har vi politiska klimatmål som säger att:

  • andelen ekologisk mat i kommunens verksamheter ska vara 80 procent 2018.
  • mängden svinn från måltider ska halveras från 2008 till 2020
  • klimatpåverkan från lunchmåltider tillagade i den egna verksamheten ska genom val av råvaror halveras från 2008 till 2020.

Vi har även politiska mål för etiska inköp eftersom Örebro sedan 2007 är diplomerad som en Fairtrade city. 100 procent av bananer, kaffe, te, drickchoklad samt 50 procent av kakor, choklad och konfektyr ska vara etiskt märkta till 2017.

Smartare mat

Smartare mat

Utifrån de politiska målen har vi tagit fram ett koncept som vi kallar Smartare mat. Läs mer om vårt arbete med Smartare mat här.

Hur går arbetet?

  • Öka andelen ekologisk mat: Vi har passerat målet för 2014 och nu har våra verksamhetsområden i genomsnitt 35–50 procent ekologiska livsmedel.
  • Minska svinn: Vi arbetar aktivt i skolor och förskolor för att minska matsvinnet och mäter två gånger per år för att kunna följa utvecklingen.
  • Minska klimatbelastningen: Vi förändrar våra menyer succesivt för att bidra till klimatmålen. Vi har fler klimatsmarta rätter, vi har minskat andelen kött och ökat andelen grönsaker bl.a. genom att ändra recepten och servera fler vegetariska rätter.

Priser och nomineringar

I Örebro ligger vi i framkant när det gäller att förnya och förbättra måltidsverksamheten. Det märker vi bland annat när vi jämförs med andra kommuner i landet genom tävlingar.
Här är några exempel:

  • SkolmatsGastro 2014: En Örebroskola kom på tredje plats i en kocktävling för skolrestauranger (SM i skolmat).
  • White guide junior 2014: Örebro nominerades bl.a. som Årets Skolmatskommun.
  • Arla Guldko 2014: Örebro kom till semifinal i kategorierna ”Bästa miljöarbete” och ”Bästa matglädjeskola”.
  • Ekomatsligan 2014: Örebro kommun är en av landets bästa kommuner på att handla ekologisk mat, vi är nu på plats 24 (av 290).
  • Änglamarkspriset 2013: Örebros grundskolor gick till final för arbetet med Smartare mat.
  • Kommunens interna kvalitetspris 2013: Ett skolområde vann priset för sitt systematiska utvecklingsarbete.

Studiebesök

Att vi kommit långt i Örebro märks också på att vi allt oftare får ta emot studiebesök från andra kommuner och får förfrågningar om att föreläsa på olika konferenser.

25 maj 2016 • 15.45

Dela:

RSS-länkar på orebro.se

Örebro kommun, Box 30000, 701 35 Örebro | org.nr: 212000-1967 | 019-21 10 00
kommun@orebro.se | Om webbplatsen | Press | E-post | E-skola | Medvindlänk till annan webbplats