Vintrosahemmet

Vintrosahemmet ligger cirka 2 mil väster om Örebro med bra bussförbindelser och riksväg 18 som går strax förbi. I vår utemiljö finns härliga, nyrenoverade uteplatser i minst två väderstreck där man tryggt kan vistas ute och möta årstiderna.

Växter framför entrén till Vintrosahemmet

Boendemiljö

På Vintrosahemmet kan du njuta av omgivningarna och en lantlig miljö med hela fastigheten på bottenplan. På gångavstånd från boendet finns bl.a. livsmedelsaffär och restaurang.

Här finns gott om trevliga utrymmen där vi samlas för att fira t. ex. högtider, uppleva kultur eller göra saker som förgyller vår tillvaro. Det är bara fantasin som sätter gränser och våra allmänna utrymmen är så klart fria att använda som man vill. Det finns minst en uteplats till varje enhet och stora gräsmattor runt omkring huset.

I samma byggnad ligger Vintrosa bibliotek med medborgarkontor som också servar traktens invånare. Vi samarbetar även mycket med föreningar i trakten, volontärverksamheten och våra lokala kyrkor. Fastigheten ligger i ett trevligt område med villabebyggelse och är omgiven av grönområden med gräsytor och lummiga träd.

Vintrosahemmet byggdes 1971 men har renoverats sedan dess.

Lägenheter

Lägenheterna är cirka 35 kvadratmeter i olika storlek. Sammanlagt finns det 34 lägenheter fördelade på fyra enheter. Tre av dessa enheter är för personer med demenssjukdom och en för dem med somatisk inriktning. Lägenheterna består av ett rum med pentry och stort badrum.

På varje enhet finns en matsal och ett tv-rum där man kan umgås i en trivsam atmosfär. Vart man än befinner sig på Vintrosahemmet så har man närhet till utemiljö. Här finns ett utvecklat larmsystem som kan anpassas efter olika individers behov.

Ritningarna visar avdelningarnas gemensamma utrymmen, var uteplatser finns i anslutning till huset, lägenhetsnummer, mått i lägenheterna m.m.

Vår målsättning

Att få vård, stöd och hjälp är bara en del av den enskildes liv. Bor man på Vintrosahemmet ska man uppleva att man lever livet på egna villkor. Här har man sitt hem, man går hemifrån för att delta i aktiviteter eller samvaro när man så vill. Här finns små och stora mötesplatser i hus och trädgård.

Vår målsättning är att bidra till en meningsfull vardag som man tycker är värd att satsa tid och engagemang på.

Vårt uppdrag är att bidra till en trygghetsskapande och identitetsstödjande vardag för våra hyresgäster. Vårt förhållningssätt är en personcentrerad vård och omsorg, vilket innebär att vi jobbar i partnerskap med varje hyresgäst. Den enskildes berättelse, motivation och resurser är vår utgångspunkt för att tillsammans planera och utföra en individuell vård och omsorg.

Mat och måltider

Måltiderna utgör en viktig del av dagen, vi serverar frukost, lunch, middag och mellanmål. Man väljer om man vill inta måltiden med andra eller enskilt i din lägenhet. Vi gör skillnad på vardag och helg. Vid storhelgerna dukas det extra fint för att alla ska känna det lilla extra. Det bjuds ofta på hembakat.

Anhöriga är alltid välkomna i gemenskapen. Hyresgäster och anhöriga har även möjlighet att brygga kaffe i lägenheten, där det även finns kylskåp för förvaring av dryck och livsmedel

Meny

Meny för vård- och omsorgsboende med alternativ.

Om du vill se rättens ingredienser – klicka på pilen till höger.

Om du vill prenumerera på menyn i din kalender – klicka på "Kalender".

Aktiviteter

Vi har många olika aktiviteter på Vintrosahemmet och vi planerar tillsammans med de människor som vistas och bor här, för att som mål ha att varje dag ska kännas meningsfull och stimulerande. Exempel på en del aktiviteter kan ses på Facebook och instagram.

På vår Facebooksida kan du se fler exempel på aktiviteter hos oss.

Följ Vintrosahemmet på Instragram.

Hälso- och sjukvård

På Vintrosahemmet finns 3 sjuksköterskor och 1 arbetsterapeut som bistår den enskilde med kunskap och stöd utifrån den enskildes hälsa.

Vintrosahemmet är bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt. Sjuksköterskor finns dag, kväll och arbetsterapeut dagtid vardagar. Under nätter finns tillgång till en sjuksköterskepatrull som alltid går att nå. Vintrosahemmet har ett utvecklat samarbete med Haga vårdcentral/Capio och har därifrån tillgång till läkare och sjukgymnast.

Alla hyresgäster har rätt till hembesök från en tandhygienist en gång per år och subventionerad tandvård.

Samverkan

Som hyresgäst på Vintrosahemmet är man en viktig resurs och är medansvarig i att utveckla innehållet i verksamheten. Det sker i det vardagliga mötet men även genom strukturerade samtal tillsammans med den enskildes team: kontaktpersonen, omvårdnadsansvarig sjuksköterska, arbetsterapeut och enhetschef.

Ett äldreråd finns för dem som bor på Vintrosahemmet, rådet träffas fyra gånger per år. Anhörigträffar erbjuds.

Pengar och värdesaker

När man flyttar in till oss vill vi veta om man har hjälp med ekonomiska ärenden.

En mindre summa kontanter bör finnas tillgänglig för utgifter till fot- och hårvård m.m. För att verksamheten ska kunna ansvara för den enskildes medel så får dessa högst uppgå till 1 500 kronor. Pengarna förvaras i ett värdeskåp i hyresgästens lägenhet.

Övrigt

Alla hyresgäster får vid ankomsten en inflyttningsmapp med information.

Kontakt

Besöksadress

Dalstadsvägen 2, 719 30 Vintrosa.

Hitta till Vintrosahemmet med hjälp av karta.

Telefonnummer

Enhetschef

Lise Frederiksen-Bach, 019-21 50 92, lise.frederiksen.bach@orebro.se.

Administrativ assistent

Kristina Persson, 019-21 50 65, kristina.b‑persson@orebro.se.

Senast uppdaterad:
Publicerad: